lauantai 5. lokakuuta 2013

Leipää saaristosta ja hämeestä

tässä suht helppo leipäohje..eli se aito saaristolaislimppu (joka valitettavasti on turkasen kallista kaupassa) itse usein teen tätä ison taikinan ja paistelen 4-5 leipää ja vien tuliaisina.

Saaristolaisleipä
(2 isoa tai 3 pientä leipää)


1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun
1 1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.
Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t.
Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.

seuraava ohje on se oikea riävä. kaupasta saa mutta tämä on ihan parasta suoraan uunista otettuna kun voi vielä sulaa päälle:

5 dl maitojuomaa tai vettä ( tai puoliksi kumpaakin)
50 g hiivaa
1,5-2 tl suolaa
5 dl ohrajauhoja
4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Ohjeet
Sulata kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva ja lisää suola. Vatkaa
nesteeseen ohrajauhot ja lisää vehnäjauhot käsin sekoitellen.
Nostata löysähköä taikinaa 30 min.
Jaa taikina kahtia ja vaivaa osat jauhotetuin käsin kiekoksi.
Anna leipien kohota vielä pellillä 30 min.Pistele leivät ja paista 250
asteessa 15-20 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti